In een jaar tijd is het totaal aantal mobiele aansluitingen met bijna 900.000 aansluitingen gedaald naar 21,0 miljoen aansluitingen. Dat blijkt uit de cijfers van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) over Q3 van 2013.

In dit derde kwartaal betreffen 19,1 miljoen van deze aansluitingen mobiele telefoons. Iets minder dan 10,4 miljoen van deze aansluitingen betreffen een smartphone of tablet. Het aantal aansluitingen dat enkel gebruikt kan worden voor mobiel data daalt doordat operators zich meer richten op abonnementen die zowel voor spraak als voor data geschikt zijn.

De 5,6 miljard belminuten in Q3 betekenen een groei van vier procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Het aantal sms-berichten daalde met 28 procent ten opzichte van Q3 vorig jaar, naar iets meer dan 1,3 miljard berichten. Het dataverbruik steeg 47 procent naar 8,7 petabyte per kwartaal.

Digitale telefonie groeide opnieuw ten koste van analoge PSTN-aansluitingen. Aan het eind van het derde kwartaal was 76 procent van de vaste telefonie-aansluitingen digitaal. In de markt voor tweevoudige gesprekken is een sterke daling zichtbaar van het aantal ISDN1- en ISDN2-aansluitingen:126 duizend minder aansluitingen ten opzichte van Q3 van 2012. Met 24.000 nieuwe aansluitingen in één jaar groeit het aantal digitale aansluitingen in deze markt  minder hard in de markt voor enkelvoudige gesprekken. In het grootzakelijke segment is een lichte daling zichtbaar van het aantal ISDN-aansluitingen, terwijl er bij de digitale varianten een groei zichtbaar is.

Het totaal aantal vaste breedbandabonnementen kwam eind september 2013 uit boven de 6,7 miljoen. In het derde kwartaal is het aantal aansluitingen gegroeid met 15.000. Het aantal DSL-aansluitingen daalde met 82.000 aanzienlijk sterker dan in Q2, terwijl zowel het aantal glasvezel- als het aantal kabelaansluitingen sterker steeg (+43 duizend en +54.000). Vooral in het segment met hogere downloadsnelheden (100 Mbps of meer) is het aantal aansluitingen toegenomen. Aan het eind van het derde kwartaal heeft ongeveer 7% van de abonnementen een downloadsnelheid van 100 Mbps of meer.

 

bron: Telecompaper