Gisteren is het Mobile World Congress in Barcelona gestart. Hier worden veel nieuwe GSM toestellen aangekondigd. Het hoogtepunt is de lancering van de Galaxy S5, het nieuwe topmodel van Samsung.

Exhibition entrance
Exhibition entrance

In voorgaande jaren werden voor aankondigingen aparte evenementen georganiseerd. Vaak tot enkele dagen voor de start van het congres. De grote fabrikanten – met uitzondering van Apple en HTC – hebben dit jaar wél aankondigingen van nieuwe modellen.

Nieuwe telefoons

Door Nokia wordt de eerste X Android smartphone gelanceerd. Sony kondigt in Barcelona de Z2 aan. Dit is de opvolger van de Xperia Z1. De Z2 heeft een groot 5,2 inch scherm. Ook lanceert Sony de Xperia Z2, volgens eigen zeggen ’s werelds dunste en lichtste tablet.

De Chinese merken Huawei, ZTE en Meizu zijn prominent aanwezig. Naar verwachting lanceert ZTE zijn eerste op Tizen gebaseerde smartphone. Dit is de systeemsoftware van Samsung. De MediaPad X1 van Huawei werd zondag al gelanceerd.  Het is ‘de grootste smartphone ter wereld’, namelijk een tablet waarmee ook kan worden gebeld.

Mozilla wil op basis van Firefox OS een 25-dollar mobiele telefoon uitbrengen voor Indonesische markt. Er hebben al twee providers op ingetekend.

Mark Zuckerberg van Facebook maakt zijn opwachting maken op het Mobile World Congress. Ook WhatsApp CEO Jan Koum zal spreken. Dit is voor het eerst.

Slimme horloges

Op het gebied van slimme horloges en armbanden wordt ook nieuws verwacht. O.a. van LG met een Slim horloge dat gezondheidsadviezen geeft. Een prototype van een preview was onlangs in Amstelveen al te zien. Samsung kondigde afgelopen weekend al twee nieuwe slimme horloges aan.

5G

Op het Mobile World Congress zal ook veel aandacht zijn voor de vijfde generatie mobiele telefonie, 5G. Met 5G kan een HD-film in 1 seconde worden opgehaald. De capaciteit moet omhoog voor M2M-verkeer, oftewel verkeer tussen apparaten onderling. 5G wordt niet eerder dan 2020 verwacht en zal pas in 2025 algemeen beschikbaar zijn.